برای جلوگیری از تعمیرات و افزایش طول عمر گیربکس اتوماتیک یا تعویض پرهزینه، باید از گیربکس اتوماتیک خود به خوبی مراقبت کنید و نکات ساده نگهداری را دنبال کنید. گیربکس اتوماتیک یکی از ضروری ترین و پیچیده ترین اجزای خودروی شماست. این به شما امکان می دهد بدون استفاده از پدال کلاچ یا چوب دنده دنده ها را به آرامی و کارآمد تعویض کنید.
راه های افزایش طول عمر گیربکس اتوماتیک
با این حال، مانند هر سیستم مکانیکی دیگری، می تواند به مرور زمان فرسوده شود و مشکلاتی مانند لیز خوردن، تکان خوردن، نشتی یا گرم شدن بیش از حد ایجاد کند. در اینجا برخی از بهترین راهها برای افزایش طول عمر گیربکس اتوماتیک و سالم نگه داشتن آن برای سالها آورده شده است.
سرویس دوره ای گیربکس اتوماتیک
سیال یا روغن گیربکس اتوماتیک را به طور منظم بررسی و تعویض کنید. مایع گیربکس مایه حیات گیربکس اتوماتیک شماست. روغن کاری، خنک کننده، تمیز کردن و محافظت از قطعات داخلی در برابر اصطکاک و خوردگی است. با این حال، با گذشت زمان، مایع میتواند به خاک، برادههای فلزی یا سایر زبالهها آلوده شود که میتواند اثربخشی آن را کاهش دهد و به انتقال آسیب برساند.
بنابراین باید حداقل ماهی یک بار سطح و وضعیت مایع را بررسی کنید و طبق توصیه سازنده آن عمل کنید. معمولاً تعویض روغن را باید هر 30,000 تا 40,000 کیلومتر تعویض نمایید. اما ممکن است بسته به عادت و شرایط رانندگی شما متفاوت باشد. برای بررسی سطح مایع، وسیله نقلیه خود را روی سطح صاف پارک کنید، موتور را روشن کنید و اجازه دهید چند دقیقه کار کند. سپس، میله اندازه گیری مایع انتقال (معمولاً در نزدیکی پشت دستگاه) را پیدا کرده و آن را بیرون بکشید.
بررسی سلامت روغن گیربکس
آن را با یک پارچه تمیز پاک کنید و دوباره داخل لوله قرار دهید. دوباره آن را بیرون بکشید و به علامت های روی میله اندازه گیری نگاه کنید. سطح مایع باید بین علامت های “پر” و “افزودن” باشد. اگر زیر علامت “افزودن” است، باید مایع بیشتری از همان نوع و ویسکوزیته ای که در دفترچه راهنمای خودروی شما مشخص شده است اضافه کنید. برای بررسی وضعیت مایع، به رنگ و بوی آن نگاه کنید. مایع باید شفاف و قرمز یا صورتی باشد. اگر قهوه ای تیره یا مشکی یا بوی سوختگی دارد قدیمی است و نیاز به تعویض دارد.
استفاده از روغن استاندارد
از روغن استاندارد مایع گیربکس استفاده کنید. همه مایعات انتقال برای شرایط یکسان تولید نمی شوند. انواع مختلف گیربکس اتوماتیک نیاز به مایعات دیگری با افزودنی ها و خواص خاص خود دارند. استفاده از نوع مایع نامناسب می تواند به گیربکس شما آسیب جدی وارد کند و گارانتی شما را باطل کند. بنابراین، شما باید فقط از نوع مایعی استفاده کنید که سازنده خودرو شما توصیه می کند. می توانید این اطلاعات را در دفترچه راهنمای خودرو یا روی برچسب زیر کاپوت بیابید.
انواع مختلف مایعات را مخلوط نکنید یا از مایعات عمومی یا جهانی استفاده نکنید که ادعا می کنند برای انواع گیربکس گیربکس ها کار می کنند. اینها ممکن است با مشخصات یا استانداردهای مورد نیاز اطلاعات شما مطابقت نداشته باشند و ممکن است باعث آسیب بیشتر به گیربکس شوند.
جلوگیری از گرم شدن گیربکس
از گرم شدن بیش از حد گیربکس خودداری کنید. گرمای بیش از حد یکی از دلایل اصلی خرابی گیربکس است. هنگامی که دمای داخل پیام شما از محدوده طبیعی خود فراتر می رود (معمولاً بین 175 درجه فارنهایت تا 200 درجه فارنهایت)، می تواند عایق بندی، واشرها، کلاچ ها، باندها، دریچه ها، شیر برقی و سایر اجزا آسیب برساند. گرمای بیش از حد همچنین می تواند کیفیت و ویسکوزیته سیال انتقال را کاهش دهد و در روانکاری و خنک کردن سیستم موثر نباشد.
عوامل متعددی می توانند باعث گرم شدن بیش از حد گیربکس شما شوند، مانند کشیدن بارهای سنگین، رانندگی در ترافیک سنگین، بالا رفتن از تپه های شیب دار، رانندگی در هوای گرم یا داشتن سیستم خنک کننده معیوب. برای جلوگیری از داغ شدن بیش از حد گیربکس، باید تا حد امکان از این شرایط اجتناب کنید یا اقدامات احتیاطی مانند استفاده از ضریب دنده پایین تر، نصب یک فن یا رادیاتور کمکی برای گیربکس خود، بررسی و تعمیر هرگونه نشتی در سیستم خنک کننده، انجام دهید.
حرکت آرام و پرهیز از فشار به گیربکس
به آرامی و نرم رانندگی کنید. نحوه رانندگی وسیله نقلیه خود نیز می تواند بر طول عمر گیربکس اتوماتیک شما تأثیر بگذارد. فرض کنید تهاجمی یا بی احتیاطی رانندگی می کنید، مانند شتاب گیری یا ترمز شدید، تعویض ناگهانی یا مکرر دنده، فشار غیر ضروری به موتور، یا چرخاندن چرخ ها روی سطوح لغزنده. در این صورت، میتوانید فشار بیشتری را به گیربکس خود وارد کنید و باعث ساییدگی و پارگی زودرس شوید. برای رانندگی آرام و روان، باید نکات زیر را رعایت کنید:
- به تدریج شتاب بگیرید و سرعت ثابت را حفظ کنید.
- به تدریج ترمز کنید و از توقف های ناگهانی خودداری کنید.
- دنده ها را فقط در مواقع لزوم تعویض کنید و این کار را به آرامی انجام دهید.
- از تعویض دنده در حین حرکت (مثلاً از درایو به عقب) خودداری کنید، مگر اینکه ابتدا کاملاً متوقف شوید.
- هنگام یدککشیدن بارهای سنگین یا رانندگی در مناطق تپهای از استفاده بیش از حد یا کروز کنترل خودداری کنید.
- از رانندگی با دنده کم برای مدت طولانی خودداری کنید مگر اینکه به قدرت یا کشش اضافی نیاز داشته باشید.
- از رانندگی با دنده بالا برای مدت طولانی خودداری کنید مگر اینکه به مصرف سوخت اضافی نیاز داشته باشید.
- موتور خود را برای مدت طولانی در حالت آرام نگه دارید.